Balatonfüred, Radnóti Miklós Általános Iskola tornacsarnoka

2017, Balatonfüred

A beruházó által megfogalmazott fejlesztési elképzelés és a meglévő építési helyszín, épület adottságainak elemzése alapján arra jutottunk, hogy az iskolaépület északi szárnyát a meglévő, kisméretű tornaterem vonaláig visszabontjuk, és a csatlakozó, új tornatermi szárnyat innen kötjük be.

A jelenleg megfelelő méretű tornaterem nélkül működő általános iskolához csatlakozva egy nagy alapterületű, 8 m átlagos belmagasságú, egy terű épületet terveztünk, szabályos méretű kosárlabdapályával, amelyben a pályához közvetlenül kapcsolódva 299 férőhelyes lelátót biztosítottunk. Fontos szempont volt, hogy az épület térszervezése egyértelmű,áttekinthető legyen A tervezett új tornaterem  tömegét a kosárlabdapálya vízszintes és függőleges méretrendje alakította.  A homlokzat szerelt hőszigetelt kingspan panelekkel alakítottuk ki. Színét a meglévő épülettel harmonizáló, világos, fehér színben határoztuk meg. A nagy fesztávolságú acéltartók és vonóvasak a belső térben jelennek meg.

A külső homlokzat méretes tömegét egy, az új bővítésen végigfutó árkáddal próbáltuk humanizálni. Az árkád oszlopai acélmaggal készült oszlopok, fa betéttel. Fix árnyékoló szerkezettel kiegészítve. Ezekre, reményeink szerint, idővel repkény fog futni.

A tervezés során a gazdaságosságot, az alacsony üzemeltetési költségek tervezhetőségét az épület teljes élettartamára vetítve vettük figyelembe. (Strapabíró de alacsony karbantartási igényű anyagokat, szerkezeteket, energiatakarékos rendszereket, berendezéseket terveztünk be. )

Energiatudatos szempontok is közrejátszottak az épület tájolásának meghatározásánál. Az észak felé tájolt ablakok egyenletes szórt fényt biztosítanak (ritkábban kell majd lámpát kapcsolni). A félig földbe süllyesztés kis, lehűlő felületet eredményez. Az oldalhomlokzaton és a tetőn nyitható ablakokkal, gravitációs szellőzéssel, a tér gépészeti rendszerek nélkül átszellőztethető. A belső térben akusztikai falburkolat alkalmazásával a zajterhelést csökkentettük.

 
 

Publikáció:

https://www.youtube.com/watch?v=y6i8ah7Vaac

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/08/08/zsenialis_queen-feldolgozassal_lepte_meg_a_vilagot_az_altalanos_iskolas_kosarlabdacsapat/