Magyar Zene Háza

2014-2022, Budapest, Városliget
vezető tervező: Sou Fujimoto, magyarországi partner: M-Teampannon képek: Városliget Zrt., https://www.facebook.com/magyarzenehaza

Egy másik jó példa az M-Teampannon Kft. magas szintű nemzetközi tervezési együttműködésére. 2014-ben a Magyar Zene Háza nemzetközi építészeti pályázatának kiírásával valósult meg az a gondolat, hogy Budapesten a nagy presztízsű Városligetben, a Városligetben (hasonlóan a londoni Hyde Parkhoz) egy új, nagy, több célú kulturális létesítmény jöjjön létre. A pályázat nyertese, a tokiói Sou Fujimoto Architects a Teampannon Kft.-t választotta magyar tervezőpartnerének, és így 7 éves intenzív és legtermékenyebb együttműködés alakult ki. Fujimoto úr elképzelése a kulturális és közösségi épületről az volt, hogy a természeti környezetet (a Park évszázados fái) és a Ház újonnan épített közösségi tereit egy elválaszthatatlan egésszé integrálja, lépésről lépésre kiterjesztve az élményt. Átmenetet az építészet és a természet között, és lehetővé téve a párbeszédet e két szélsőség között a következő építészeti eszközökkel:

1. Az épület dupla belső magasságú, organikus kontúrú földszintjét egy teljesen átlátszó, teljesen üvegezett, nagy fesztávolságú térnek képzelte el, amely magában foglalja a bejárati helyiségeket, két többfunkciós nézőteret és egy központi lebegő csigalépcsőt, mindezt körülvéve 8-12. m magas megszakítás nélküli, önhordó üvegfelületek, így az egész földszint (még az előadótermek is) magukba és keresztül varázsolták a Park gyönyörű látványát.

2. A kétszintes pincében egy második sor közteret (kiállítótermek, tudományos célú Sound Dome stb.) helyeztek el, amelyhez a felfüggesztett csigalépcsőn keresztül lehet hozzáférni, valamint számos kiegészítő (BOH) teret, például műtárgykezelést, légkondicionálás és egyéb épületgépészeti berendezések.

3. Az összes többi funkció, így az irodák, kutatói szobák és egyéb személyzeti funkciók az épület amorf alakú második emeletének alsó és felső rétege közé kerültek; A „Smart Roof”, a legnagyobb kihívást jelentő tér, ahol a padló és a tető folyamatosan és egymástól függetlenül változó magasságokban található, és amelyet kiterjedt és átható udvarok világítanak meg, amelyek gyakran tetőablakokként duplázódnak a földszinten. Ennek a szendvicstetőnek a bonyolult acélszerkezete, levélmintás álmennyezete és esővízkezelése, vízszigetelése egyaránt úttörő műszaki bravúrnak bizonyult Magyarországon, hemzseg az innovatív mérnöki megoldásoktól.