Spirál Humán Közösségi Ház újpalotai felújítás

2013 Tervezés, 2014­–2015 Kivitelezés:, Budapest, Zsókavár utca
Budapest, Zsókavár utca

Az újpalotai lakótelep központjában, a Zsókavár utca torkolatában Callmayer Ferenc Ybl-díjas építész (Tervezési és Típustervező Intézet) tervezte az 1974-ben megépült acélvázas, a földtől elemelkedő, egyszintes szolgáltatóházat és a vele összeépített tizenkét lakószintes toronyépületet. Az eredeti városépítészeti tervek szerint gyalogos híddal kötötték volna össze a Zsókavár utca túloldalán soha el nem készült városközpont épületegyüttesével, amely többek között bevásárlóközpontot, színházat, könyvtárat is tartalmazott volna. Az utcaszintről a szolgáltatóházhoz vezetett fel a spirál alakú acél és vasbeton rámpa; a projekt neve erre az általunk is megőrzött építményre utal.

A felújítás célja a városközponti és közösségi funkciók erősítése, az emberek mindennapi életét segítő humán szolgáltató központ kialakítása volt. Egy olyan barátságos, transzparens és felhasználóbarát környezet és találkozóhely megteremtése a lakótelep közepén, ahol koncentráltan kaphatnak helyet a szociális-, mentális- és életmód-fejlesztéssel, tanácsadással kapcsolatos szolgáltatások. A Spirálházról mint a gondoskodó közösségi város központjáról gondolkodtunk: elé rendezvényteret terveztünk, amely minden évszakban és napszakban szervezett és spontán programokkal várja a környék legkülönbözőbb korú lakóit.

Az építészeti karaktert a „zöld ház” jelleg, az út menti zöld védőfal, az emeleti külső közlekedő lamella-rendszere és a szomszédos orvosi rendelő megújult homlokzati architektúrája határozta meg. A szolgáltatóház teraszos dél-nyugati homlokzata és az átépített spirál-rámpa áttört henger-formája a torzó-jelleg ellenére erős jel, a környék igazodási pontja. Az akadálymentesítést biztosító személyfelvonó és az új rámpa megőrzi a régi emlékét, de 21. századi módon formálja újjá: egyrészt kapcsolódik az új rendezvénytérhez, másrészt méltó felvezetést biztosít az emeleten elhelyezett humán szociális intézményekhez. A földszinten üzletek, étterem, gyógyszertár, bankfiók, az emeleten családokat és fiatalokat segítő központ, kerületi könyvtár és további közösséget kiszolgáló egységek kaptak helyet.

Publikációk:

https://15.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/130916/ujpalota-uj-kozossegi-tere-lehet-spiralhaz

https://15.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/140907/elkezdik-spiralhaz-felujitasat

http://epa.oszk.hu/03000/03058/00018/pdf/EPA03058_budapest_2016_06_009-011.pdf