Piarista Kollégium műemléki felújítása

2015-2019, Sátoraljaújhely

A tárgyi műemléképület tulajdonosa, a Piarista Rend Magyar Tartománya a folyamatos felújítási munkák elvégzése mellett elhatározta az épület teljes műemléki felújítását és ehhez műemléki szakértői anyagokat, illetve átfogó műszaki terveket rendelt meg.

A műemléki épület sajátos adottságait figyelembe véve ki kell elégíteni  a középiskolai kollégiumokra előírt OKM rendeletek előírásait és az akadálymentesség követelményeit is. Az eddigi működésnek megfelelően kilencven fős középiskolai kollégiumot kell kialakítani 45 fiú és 45 lány megoszlásban, a szükséges kiszolgáló helyiségekkel.

 
 
 

Elsődleges szempont az épület történeti adottságainak és a műemléki leltárban rögzített értékeknek maximális megőrzése, az épület örökölt karakterének tiszteletben tartása.

A középiskolai kollégiumi funkciók megfelelő kielégítése mellett meg kell teremteni a szünidei vendégfogadás, a vallási- és konferencia-turizmus, a városi kultúrális életben való részvétel lehetőségét is. Ehhez meg kell teremteni a kiváló adottságú belső udvar többcélú használatának lehetőségéz (közösségi rendezvények, szabadtéri misézés, kézműves foglalkozások, koncertek, előadások, vendégfogadások, vásárok, stb).

A hetvenes években felújított templomot, a hozzá kapcsolódó kerengőszakaszt és a sekrestyét külső látogatók számára is látogathatóvá kell tenni. Az udvar dél-keleti sarkában levő tornyot szakipari lezárás beépítésével a második emeleten is átjárhatóvá, ezzel a második emeleti kerengőt körüljárhatóvá kell tenni.