Semmelweis Egyetem Oktatási és Kutatási Központ

2003-2008, Budapest
Média Építészeti Díja, I. díj

A Semmelweis Egyetem új oktatási központja Ferencváros szívében épült fel Noll Tamás, Madzin Attila és Csavarga Rózsa tervei szerint. Az épületegyüttes sűrű szövetbe épülő városi ház, amelynek elméleti tömbje fésűs elrendezésű, párhuzamos szárnyai között belső kertekkel. A ház lelke és reprezentatív főbejárata a kiállításokra is alkalmassá tehető központi aula. A tervezési feladatra 2003–2004-ben bonyolított le országos, nyilvános építészeti tervpályázatot a Semmelweis Egyetem az Oktatási Minisztériummal közösen. A tervpályázathoz mellékelt program három fő funkciócsoportot tartalmazott:

  1. Oktatási épület
  2. Elméleti intézetek
  3. Gyógyszerésztudományi Kar épülete

A tervpályázat az Építész és Mérnöki Kft. készítette. A Semmelweis Egyetem és az Oktatási Minisztérium 2004 márciusában kötött megállapodást az Oktatási Központ PPP – Public Private Partnership (köz-és-magán partnerség) – formában történő megvalósítására és üzemeltetésére. Ezt követően kapott megbízást az M-TEAMPANNON Kft. a tendertervek kidolgozására. A tervek a három funkcionális egység két ütemben történő megvalósítását tartalmazták. Első ütemben a mélygarázs és az oktatási épület funkciócsoportjai, valamint az elméleti intézetek készültek el, míg a II. ütemben a Gyógyszertár.

A rendelkezésre álló építési telek lehetőségeit kihasználva és a városszerkezet adoságokat figyelembe véve az Oktatási Központ teljes kiépítését két tömbben szervezték. A Vendel utca – Thaly Kálmán utca sarkán kialakuló „Vendel” – tér felől érhető el az épületegyüttes főbejárata, de az egész együttest szervező nagylélegzetű aulatérbe a Tűzoltó utca felől alternatív főbejáratot biztosítottak. Így a Klinikák metróállomás.

 
 

A rendelkezésre álló építési telek lehetőségeit kihasználva és a városszerkezeti adottságokat figyelembe véve az Oktatási Központ teljes kiépítését két tömbben szervezték. A Vendel utca ésThaly Kálmán utca sarkán kialakuló „Vendel” tér felől érhető el az épületegyüttes főbejárata, de az egész együttest szervező nagylélegzetű aulatérbe a Tűzoltó utca felől alternatív főbejáratot biztosítottak. Így a Klinikák metróállomás felől tervezett tömbbelső-átnyitást térben átkötötték a „Vendel” térhez.