Közép-Európai Egyetem / Central European University (CEU) Campusfejlesztés

2011-2016, Budapest
vezető tervező: O’Donnell + Tuomey Ltd. magyarországi partnere M-Teampannon Kft.

A CEU campus fejlesztésének építészeti tervezését az ír nemzetiségű  Sheila O'Donnell és John Tuomey építésziroda, a CEU által 2011-ben kiírt nemzetközi pályázat nyertese, valamint magyar partnere, az M-Teampannon Kft. vitték végig.

A többlépcsős campusfejlesztés a Nádor utca 13. szám alatti, 1841-ben tervezett klasszicista épület eredeti térstruktúrájának ill. építészeti eszközeinek maximális tiszteletben tartásával történő felújítását-átépítését, és a szomszédos, beépítetlen Nádor u. 15. alatti telek új épülettel történő beépítését jelentette. Az ír tervezők tervezési koncepciójának fő inspirációs forrása a 19-20. század fordulóján épült belsőudvaros, függőfolyosós bérházak tipikus térstruktúrája, ill. ennek a térstruktúrának az eredetét és fejlődését feltáró urbanisztikai kutatási eredmények voltak.

Az óváros e tipikus lenyomatait visszhangozzák az új terv egymáshoz vízszintesen, függőlegesen, vagy akár ferde síkban is kapcsolódó belső udvarai, melyeket az eredeti, gyakran zavaros-zsákutcás közlekedőket felváltó, áttekinthető-nagyvonalú, középülethez illő közlekedési rend szolgál ki.

Az építészeti megoldások egyben arra a kérdésre is választ adnak, hogy hogyan lehet egy meglévő térstruktúrában - az eredeti karakter megőrzése mellett - egész más funkciót elhelyezni, magas szinvonalú térgazdagságot megvalósítani egy szokatlan gesztussal, a metamorfózissal: belsőből külsővé váló elemekkel, a külsők belvilágának megváltoztatásával, áttörésekkel és összekapcsolódásokkal, igényes térszervezéssel-formálással.

A kommunikációs terek és az új campus belső építészeti rendjének megfogalmazását követően a következő nagy kihívás a Nádor utca 15. szám alatti új tervezésű épület szerves integrálása volt a belvárosi, sűrű városszövetbe, de nem tágítva a csorbitatlan kortárs szemlélettől. A kihívásnak a homlokzatok tömbszerű megfogalmazásával és klasszikusan kezelt mészkőburkolataik révén sikerült eleget tenni.

A festői, panorámás tetőterasz szabadidős létesítményként működik az egyetem 1500 fős hallgatói állománya számára.

Az átfogó, környezettudatos tervezési megközelítés elismeréseként a CEU új campusa „fokozottan jó” BREEAM minősítést kapott 2015-ben, így a felsőoktatási intézmények között Közép- és Kelet-Európában az első, egész Európát tekintve pedig a második intézmény lett,  mely  ebben az kitüntetésben részesült.