Balatonfüred

2018-2019, Balatonfüred, Zákonyi sétány
Képek: Dömölky Dániel

http://www.hirbalaton.hu/az-ev-balatoni-kozepulete/

 
 
 

Az Év Balatoni Középülete - 2022

Laudáció:

A középület kategóriában kiemelkedő Zákonyi sétány pavilonsora szerencsés helyzetben van ebben az identitás keresésben. Balatonfüred egyik meghatározó karaktere a reformkorban gyökerező klasszicista hangulat. A villaépületekkel  jelzett fürdőváros világa talán még a város Balatonhoz való kapcsolódását is megelőzi gondolatainkban. Volt tehát mihez visszanyúlni, amikor a cseppet sem történeti funkció, egy mélygarázs felszín feletti kapcsolódását kellett tér-tömeg formákba önteni.

Mégsem mondható el, hogy egyértelmű és kiszámítható lett volna az építészeti válasz. Mert, ha nehéz feladat megtalálni egy épület esetében a helyhez való illeszkedést, akkor sokszorosan igaz ez egy kereskedelmet, kultúrát, vendéglátást kiszolgáló városi közösségi tér esetében. A Zákonyi sétány többfunkciós épületei elkerülték mindkét veszélyt, a túlzottan nagy léptékű urbánus beépítést és az idővel szabályozhatatlanná váló, édeskés bódéváros megjelenését is. Akkor milyen is lett? Elegáns, szellős, átlátható. Egyszerűen funkcionálisak, mégis barátságosak az épületek. Léptékükben és a részletek finomságában villaszerűek, könnyedségük, játékosságuk, a homlokzatokon lévő fény-árnyék viszonyok pedig hamisítatlanul balatonivá is teszik őket.

A balatoni modernizmus és a kortárs internacionalizmus keveréke, ennek ellenére, vagy éppen evvel együtt, jó minőségű, építészeti minőségében és a tartalom egyediségében példaértékűnek tekinthető.

Tartalom és forma egysége: jól harmonizál a magas minőségű építészet a művészeti galériák funkcionális tartalmával, ezzel szerencsésen nem ismétli a tér túloldalán lévő kereskedelmi funkciókat.

És ha kis hiányérzet marad is bennünk a zöldfelületek kapcsán, betudjuk annak, hogy mégis csak egy mélygarázs feletti, közösségi teret kell humanizálni. Ezt pedig az idő a zöld növekedésével remélhetőleg gyógyítólag hozzá fogja tenni.